Dieren, homeopathie & gezondheid


GROENTEN
Groenten zijn super veelzijdig en hebben een breed scala aan nutriënten. Ze reguleren de zuurtegraad in het spijsverteringsstelsel en zorgen voor een gelijkmatige opname van de voedingsstoffen. Ze versterken het immuunsysteem en helpen ontgiften. De vezels zijn goed voor de peristaltiek van de maag en darmen. Groenten zijn daarnaast een voedingsbodem voor de goede bacteriën in de darmen.
Voeg dagelijks wat groente toe aan de voeding van je hond, of je nu brok, KVV, barf of blikvoeding geeft.
BEREIDINGSWIJZE
Bij groente zijn er wel aan aantal aandachtspunten waar je op moet letten.
Honden kunnen geen cellulose verteren, cellulose zit in de celwand van planten. Hiervoor is namelijk het stofje cellulase nodig en deze maakt een hond niet aan. Om de groenten verteerbaar te maken is het daarom belangrijk dat je rauwe groenten heel goed pureert of blendert, óf de groente eerst kookt en daarna alsnog pureert. Koken maakt de cellulose namelijk niet stuk, maar wel buigzamer waardoor het daarna makkelijker stuk te maken is. Om rauwe groenten te pureren tot een goed verteerbare substantie moet je wel echt een hele goede sterke blender hebben. Meest makkelijke is dus groente koken.
Kook de groenten in heel weinig water en gooi het kookvocht niet weg. Hier zitten namelijk ook nog vitamine en mineralen in. Laat deze er dus lekker bij zitten wanneer je de groente gaat pureren.
WELKE GROENTEN
Bijna alle groenten zijn dus geschikt voor honden, met uitzondering van groente uit de nachtschade familie zoals rauwe aardappel, onrijpe tomaten, aubergine, paprika en gojibessen. Deze planten hebben een stofje waar niet elke hond goed tegen kan en dit kan tot directe spijsverteringsklachten leiden (braken, diarree enz).
Knoflook, prei, ui, kun je toevoegen maar met mate. In hoge dosering kan dit leiden tot bloedarmoede op lange termijn, en tot spijsverteringsproblemen op korte termijn.
Kool- en peulgroenten met mate. Deze veroorzaken bij veel honden darmgassen en grote hoeveelheden zijn niet goed voor de schildklier.
Geef honden met schildklierproblemen sowieso geen koolsoorten en geen broccoli.
Pompoen en zoete aardappel, rode biet, sperzieboon altijd eerst koken in een minimale hoeveelheid water. De rest van de groente mag dus rauw als je beschikt over een krachtige blender.
VARIATIE
Varieer met groenten. Geschikt zijn pompoen, zoete aardappel, rode biet, wortel, broccoli, taugé, sperzieboon, bleekselderij, spinazie, sla, andijvie, witlof, courgette, komkommer, champignons, eventueel kruiden zoals selderij, peterselie.
Je kunt bijvoorbeeld een mix maken van bovengrondse en ondergrondse groenten. Bovengrondse groenten bevatten meestal minder calorieën, denk dan aan bijv bloemkool, broccoli enz (alles wat boven de grond groeit), terwijl ondergrondse groente meer zetmeel bevatten (alles wat onder de grond groeit dus, zoals knollen en wortels).
TIPS
Misschien ken je iemand met een Pluktuin of moestuin of is er een biologische boer in je omgeving. Biologische groente en fruit bevatten minder bestrijdingsmiddelen en meer voedingsstoffen.
Pluktuinen.nl - Zoek pluktuinen in de buurt
De waardevolle voedingseigenschappen van seizoensgroente en -fruit zijn groter, het is goedkoper, ze zijn verser en smaakvoller en het is gezonder. Dus bijvoorbeeld rode kool en boerenkool bij voorkeur in het winterseizoen, sla in de zomer, enz.
MAAR: je gaat heel rustig aan en geleidelijk starten met het toevoegen hiervan, om de hond te laten wennen aan de verschillende smaken en substanties. Dus je gaat starten met een aantal groente en fruitsoorten die de meeste honden lusten en goed accepteren, zoals wortel, pompoen, witlof, courgette… En bouwt dit dan rustig uit.
PORTIONEREN
Maak porties van de gemalen groentemix (bijv in ijsblokjesvorm) en vries dit in. Zo nodig tik je ze na bevriezen uit de vorm en stop je ze in een hersluitbare plastic zak. Zo kun je gemakkelijk doseren.
Voer maximaal 10-15% van de dagelijkse hoeveelheid voeding aan groente.
Lukt het niet om regelmatig een voorraadje groente te koken en bv in te vriezen dan kun je een kant-en-klare groente mix kopen bijvoorbeeld van Bandit of Dogmeat. En er zijn zelfs groentepoeders te koop, bijvoorbeeld bij Pit & Pit.